Maak kennis met Generatie Z

Ben jij van de generatie die bewust meemaakte dat de Koude Oorlog ten einde kwam? Of van de generatie die 9/11 en de Financiële crisis meemaakte? Grote kans dat het een vormende gebeurtenis voor je is geweest. Voor Generatie Z zal de Corona crisis een vormende gebeurtenis zijn. Lees hier verder over Generatie Z en leer deze kopersgroep beter begrijpen.

Ben jij van de generatie die bewust meemaakte dat de Koude Oorlog ten einde kwam? Of van de generatie die 9/11 en de Financiële crisis meemaakte? Grote kans dat het een vormende gebeurtenis voor je is geweest. Voor Generatie Z zal de Corona crisis een vormende gebeurtenis zijn. Lees hier verder over Generatie Z en leer deze kopersgroep beter begrijpen.

Denken in generaties

Gedeeltelijk is het label generatie natuurlijk willekeurig. Toch hebben de normen en waarden van een generatie grote invloed op de tijdsgeest. De manier waarop mensen denken en handelen in een bepaalde periode. En die tijdgeest heeft invloed op de producten en diensten die je aanbiedt, en hoe je deze doelgroep bereikt.

Generatie Z is geboren ongeveer tussen ‘97-12 en komt na de Millennials (‘81-96). Net als de Millennials veelal zijn opgevoed door de Baby Boom generatie, en daarmee ook waarden meekrijgt van jaren ‘60, wordt generatie Z veelal opgevoed door Generatie X, die groot zijn geworden in de jaren ‘80.

Digitale revolutie

De digitale revolutie speelt een grote rol in het wereldbeeld van Generatie Z. Deze generatie is geboren en opgegroeid in een wereld waarin altijd internet en sociale media zijn. Als digital natives maken ze geen onderscheid tussen online en offline. Ze staan continue in verbinding met hun leeftijdsgenoten, influencers en merken om hun heen. Alles is mogelijk, direct en on demand. De verwachtingen zijn hoog. Ze zijn gewend aan directe en snelle toegang tot kennis, diensten en producten. Hierdoor zijn ze goed in staat om snel informatie te vinden en te filteren. Hoewel ze goed zijn in multitasken is de spanningsboog kort. Als alles binnen één klik te vinden en op te lossen is, dan maakt dat ongeduldig en wordt er een andere aanbieder gezocht. Het probleemoplossend vermogen is ook minder goed ontwikkeld.

Een wereld in beweging

Deze generatie groeit op in een onzekere wereld. Terrorisme (9/11), tijden van crisis en recessie (2008), aandacht voor structurele discriminatie en de verandering van het klimaat. Deze generatie ervaart dat de wereld geen vanzelfsprekende plek is met onbegrensde mogelijkheden voor iedereen. Ze zien hoe hun voorgaande generaties de fout in zijn gegaan en willen het zelf beter doen.

Het is een generatie van wereldverbeteraars. Ze zijn erg bewust dat er iets moet veranderen als het gaat om een leefbare planeet en het klimaat. Dat de manier waarop we produceren en consumeren anders moet is voor deze generatie niet meer dan logisch. Met deze boodschap activeren ze hun leeftijdsgenoten en de generaties voor hun. Nu actie ondernemen om later op een leefbare planeet te wonen. Niet dromen maar doen.

Generatie Z denkt niet in hokjes en vindt dat ook niet zo boeiend. Iedereen hoort erbij en moet zichzelf kunnen zijn zonder zich te hoeven verantwoorden. Wat deze generatie interesseert is of je authentiek bent en of je goed bent in wat je doet. Ze strijden voor inclusiviteit en gelijke kansen. Generatie Z is minder gevoelig voor machtsverhoudingen en hiërarchie.

Generatie Z verwacht meer openheid en transparantie van bedrijven en overheden. Deze generatie heeft een sterk ontwikkelde Bullshitmeter: geen lange verhalen, maar korte, duidelijke en bondige informatie. Direct, met humor, informeel en individueel. Video is king.

Individuele ontwikkeling

De eerder genoemde ontwikkelingen dragen bij aan een toegenomen focus op het individu. Generatie X is zelfgericht in de zin van zelfontplooiing en individuele ontwikkeling; het beste uit jezelf halen. Het maakt dat ze vaak hard werken, ambitieus zijn en gericht op resultaat. Hiermee creëren ze hun eigen kansen en zijn ze niet afhankelijk van anderen. De toekomst is maakbaar door persoonlijke ontwikkeling en je eigen succes is een keuze.

Geen risico’s

Naast al het activisme, de ambities en maakbaarheid is er in vergelijking met de Millennials een groot verschil. Generatie Z is risicomijdend. In de nasleep van 9/11 en de financiële crisis zijn ze behoudender en realistischer geworden. Ze zoeken stabiliteit en veiligheid in hun digitale en eigen omgeving. Het maakt ze prijsbewust, gefocust op de waarde en meer gericht op sparen. Ze willen zekerheid en een stabiel inkomen.

Generatie Z

GenZ is hardwerkend, heeft een sterk aanwezig geweten, is altijd verbonden en wil gehoord worden, is ietwat angstig en neurotisch aangelegd en erg bezig met (en zich bewust van) de toekomst.

Generatie Z heeft al een aantal crises bewust en onbewust meegemaakt. Maar de meest bepalende is de huidige gezondheidscrisis veroorzaakt door de corona pandemie. De helft van GenZ is in 2020 volwassen en de andere helft wordt dat in de komende 5 à 7 jaar. De crisis en de vrijheidsbeperkende maatregelen zullen een grote impact hebben op deze generatie. Het zal vormend werken voor het doen en laten in de toekomst.

BetheBox werkt met modellen die uitgaan van de beleveniswereld van consumenten. Lees hier hoe die beleveniswerelden werken en hoe je dit kunt toepassen op een veranderende wereld.

MAAK KENNIS MET BETHEBOX

Wil je ook stap voor stap werken aan een toekomstbestendige onderneming? Ben jij toe aan de volgende stap in jouw bedrijf? Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal. Ga samen op zoek naar de kernkwaliteiten die jou een krachtige marketingstrategie opleveren. Ik vertel je graag meer over de aanpak van Be The Box in een persoonlijk gesprek.

 

 

Stuur me een email

bel of app naar

ALS IEDEREEN OUTSIDE THE BOX DENKT WIE ZIT ER DAN IN?

AANGENAAM

Ik hoor graag hoe ik jou kan helpen! Neem contact op voor een goed gesprek met een kop koffie.

LAATSTE INZICHTEN

BETHEBOX

LINKEN?